[English]Sofri:
the case


[Deutsch]Der Fall
Sofri

L'affaire
SofriThe European and The Indipendent have published summaries of this story.
A translation of an article of the french newspaper is available too.
Here is a message from Sarajevo, by Zlatko Dizdarevic.

 

 

Questions, messages, requests can be addressed at
liblib@innocent.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sofri, Bompressi i Pietrostefani
Velika ocevidna nepravda

 

22 januara 1997 je zavrsio poslednji proces zbog ubistva policijskog oficira Calabresija.

Adriano Sofri, Ovidio Bompressi i Giorgio Pietrostefani su bili osudieni na 22 godina zatvora, unatoc dejstva, da se je vise puta pokazalo, da su optuzbe Leonarda Marina lazne i bez osnove i da nisu nikad bile potvrdjene sa dokazima.

Mnogo ljudi u Italiji u drugim zemljiama kritizira ovu skandaloznu razsudbu. Mi pokusamo, da vas informiramo o tome i o stvarima, koje treba uraditi.Solidarnost sa zatocenim A. Sofrijem

FRI, 11 APR 1997

*** Skup solidarnosti ** Sarajevo Adrijanu Sofriju

Sarajevo,11.04.1997.(AIM)- Adriano Sofri, talijanski publicista i novinar, sa svoja dva druga nalazi se u jednom od rimskih zatvora. Optuzeni su na 22 godine zatvora, kao navodni naredbodavci ubistva policijskog komesara Luigia Calabresia (ubistvo se dogodilo prije punih 25 godina).

Obrazlozenje koje prati posljednju presudu, naislo je na zaprepastenje demokratske javnosti u Italiji, kao i u mnogim zemljama Evrope. Postavlja se osnovno pitanje kako je moguce suditi bez dokaza, odnosno kako se jedna nevjerovatna presuda u klasicnom politickom procesu poziva na logiku inkvizicije. Sofriu se, zapravo, sudilo za cjelokupan politicki angazman od 1968, preko zauzimanja za poljsku "Solidarnost", do odlaska u Ceceniju, pa cak i boravaka u Bosni 1994. Ostao je zapamcen njegov sjajni televizijski duel sa talijanskom ministricom vanjskih poslova Susanom Agneli o ratu u BiH. No, Bosna i Sarajevo to nisu zaboravli, pa je danas odrzan i svojevrsni miting solidarnosti pod nazivom "Za naseg prijatelja Adriana Sofria", kome je prisustvovao i njegov sin Luca.

Bio je to jos jedan skup predstavnika demokratske javnosti, na kome su govorili knjizevnici, univezitetski profesori, novinari. Uz pomalo emotivno kazivanje o angazmanu Sofria, odnosno njegovom nastojanju da talijansku javnost obavijesti o tome sta se dogadjlo u BiH i Sarajevu, skup se konacno obratio talijanskom zakonodavstvu, vjerujuci u njegove univerzalne pravnicke principe. Istovremeno, prikazano je i video-obracanje Adriana Sofria, iz zatvora, Sarajlijama u kome se on osvrce i na "zakasnjelu posjetu Svetog Oca" ovom gradu i drzavi.(kraj)